Cel mai bun aparat de aer conditionat portabil – top recomandari pentru 2020

Aparatele de aer conditionat portabile mai sunt numite si aparatele de aer conditionat mobile sau de podea. Daca sunteti in cautarea unui asemenea aparat, cautati pareri, oferte sau doriti sa aflati mai multe despre acestea, va propunem o lista de recomandari de top pentru 2020. Va vom ajuta sa alegeti cel mai bun aparat de aer conditionat portabil care pot fi gasite pe piata din Romania.

Este important sa intelegem ca acest tip de aer conditionat, comparativ cu aparatele de aer conditionat de tip split, reprezinta o solutie de compromis si este pretabila in cazurile in care instalarea unui aparat clasic nu este posibila din varii motive. Este o solutie flexibila, usor de repozitionat, mutat, instalat, poate fi transportat de la o locatie la alta.

Dar ce este defapt acest aparat AC portabil? Ei bine, facand abstractie, ne putem imagina un aparat AC tip split, combinat intr-un singur corp. Adica, unitatea care se instaleaza in exterior si in interior, sunt unite intr-un singur dispozitiv, cu avantajele si dezavantajele de rigoare.

Compara cele mai bune aparate de aer conditionat portabile

In continuare va propunem o lista de AC-uri mobile, care pot fi utilizate spre exemplu daca stati cu chirie, si aveti nevoie de un aparat de aer conditionat pe care il puteti muta usor, fara sa dati gauri in pereti sau sa modificati felul in care arata apartamentu inchiriat. Mai jos va vom prezenta avantajele si dezavntajele acestora, si criteriile de selectie.

ARGO GLAMOUR 10000 BTU

Argo Glamour este un aparat AC portabil cu un pret corect, o gama larga de functionalitati si un randament bun. Este pretabil pentru incaperi de pana la 40 m², iar clasa energetica A, asigura un consum de energie bun. Modelul dat vine insotit de telecomanda si urmatoarele functii: Auto restart, Sleep, Timer.  Modelul dat foloseste agent de racire cunoscut sub denumirea de R410A. Acest model are 3 trepte de viteze, sau poate fi folosit in modul Auto, pentru reglarea automata a treptelor.

Cel mai bun aparat de aer conditionat portabil

Capacitate racire: 10000 BTU
Clasa energetica: A
Suprafata incaperii: 40 m²
Nivel zgomot: 47 dB
Functii speciale: Timer, Sleep mode, Auto restart, Telecomanda inclusa, Auto Diagnoza

VEZI CEL MAI BUN PRET

Beko 9000 BTU

Aparatul de aer conditionat portabil Beko 9000 BTU este o varianta foarte buna pentru uz rezidential. Este laudabil faptul ca acest aparat are clasa energetica A+, ceea ce se traduce in economie la factura de electricitate. Este un aparat inteligent, care isi poate regla singur nivelul de putere, in functie de temperatura interioara. Nivelul zgomotului este de 64 dB la treapta maxima, ceea ce poate fi un pic deranjant, dar la treptele inferioare zgomotul se mentine la un nivel rezonabil. Modul Sleep, asigura un somn linistit, un consum energetic redus si o temperatura optima in camera. Pe langa racire, aparatul poate fi folosit si pentru incalzirea locuintei in zilele reci de toamna.

beko-9000

Capacitate racire: 9000 BTU
Clasa energetica: A+
Suprafata incaperii: 35 m²
Nivel zgomot: 64 dB
Functii speciale: Dezumidificare, Racire, Incalzire, Sleep Mode, Auto Restart, Self Clean

VEZI CEL MAI BUN PRET

 

Star-Light 12000 BTU

Acest model Star-Light cu capaciitatea de 12000 BTU, este un model cu un pret foarte bun, potriviti pentru incaperi nu foarte mari. Nu se evidentiaza prin caracteristici exceptionale, dar isi face bine treaba. Poate raci pana la 23 m2 cu un consum decent de energie. Functia de dezumidificare ajuta la pastrarea unui nivel optim de umiditate in camera. Daca doriti o racire rapida a incintei, functia JET va poate ajuta, dar consumul in acest caz, va fi maxim.

star-light-12000

Capacitate racire: 12000 BTU
Clasa energetica: A
Suprafata incaperii: 16-23 m²
Nivel zgomot: 65 dB
Functii speciale: Timer, 1W Stand-by Sleep, Detectare pierdere agent frigorific, Telecomanda, Display.

VEZI CEL MAI BUN PRET

 

Argo Slimmy 9000 BTU

Dupa cum se poate observa si din denumirea modelului dat, Argo Slimmy este un aparat de aer conditionat super compact. Are doar 24,5 kg, pe cand majoritatea competitorilor au cu 10 kg mai mult. Este un model perfect pentru incaperi mici, cu spatiu limitat. Poate raci pana la 36 metri patrati, o suprafata destul de buna pentru un aparat cu dimensiuni modeste. Functia de auto-diagnostica este utila pentru evidentierea unor eventuale defectiuni.

argo-slimmy

Capacitate racire: 9000 BTU
Clasa energetica: A
Suprafata incaperii: 36 m²
Nivel zgomot: 63 dB
Functii speciale: Mod de somn, Timer, Auto Start, Autodiagnoza, Telecomanda, Dezumidificare, Functia X-fan

VEZI CEL MAI BUN PRET

 

Whirlpool PACW12CO

Acest Whirlpool este un aparat de aer conditionat portabil bun, care vin cu filtru HEPA. Acest filtru asigura o buna filtrarea a aerului pana la cele mai mici particule, care nu sunt vizibile ochiului liber. Poate raci pana la 35 m2, ceea ce este suficient pentru majoritatea locuintelor. Poate fi un pic zgomotos daca este pus sa mearga la maxim, dar atunci cand temperatura a ajuns la un nivel optim, o va mentine acolo fara mare efort si zgomot.

whirlpool-12000

Capacitate racire: 12000 BTU
Clasa energetica: A
Suprafata incaperii: 26-35 m²
Nivel zgomot: 64 dB
Functii speciale: Racire, Dezumidificare, Ventilatie

VEZI CEL MAI BUN PRET

 

Vision Touch VTAP MOVE 12

Un aparat care isi poate face treaba cu decenta. Poate raci o suprafata relativ mica comparativ cu alte aparate de doar 23 m2, dar pentru majoritatea este suficinet daca doriti racirea unei camere. Acest aparat vine cu un KIT de instalare inclus, pentru usurinta conectarii si utilizatii acestuia.

Vision Touch VTAP MOVE 12

Capacitate racire: 12000 BTU
Clasa energetica: A+
Suprafata incaperii: 23 m²
Nivel zgomot: 65 dB
Functii speciale: Incalzire, Ventilare, Night mode

VEZI CEL MAI BUN PRET

 

 

Heinner HPAC-12WH 11600 BTU

Acest aparat este suficient pentru a raci o incapere nu foarte mare. Este eficient energetic, are afisaj LED, functie de ventilatie, functie de incalzire si dezumidificare. Vine si cu un KIT de instalare inclus, lucru care faciliteaza montarea acestuia. Flapsurile sunt reglabile in mod automat pentru dispersarea uniforma a aerului in camera si pentru o eficienta cat mai mare.

Heinner 11600 BTU

Capacitate racire: 11600 BTU
Clasa energetica: A+
Suprafata incaperii: 23 m²
Nivel zgomot: 65 dB
Functii speciale: Incalzire, Ventilare, Dezumidificare

VEZI CEL MAI BUN PRET

Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat portabil

Nu este usor sa faci o alegere corecta, mai ales cand pe piata sunt multe variante de AC portabil. Este important sa stii care sunt criteriile de clasificare ale acestora si astfel, sa afli care ti se potriveste tie cel mai bine. Vezi mai jos cum sa alegi cele mai bune aparate de aer conditionat portabile.

Capacitatea BTU/h a aparatului de aer conditionat portabil

Ei bine, ce ar trebui sa stii despre acest BTU, este faptul ca acesta reprezinta capacitatea de racire (de obicei pe ora), a aparatului de aer conditionat. Pentru aparatele de aer conditionat portabile, in Romania se intalnesc urmatoarele capacitati: 7000, 8000, 9000, 10000, 11600, 12000 in dependenta de producator, model.

Cum te orientezi? Cum iti dai seama care capacitate e potrivita incintei tale? Ei bine, acest BTU, se poate exprima si in m² pe care aparatul ii poate raci. Tabelul de mai jos te poate ajuta sa intelegi ce capacitate a aparatului este potrivita pentru diverse dimensiuni ale camerei.

BTU7000-900010000-1200014000
Consum in kW2,53,54,5
15 – 2425 – 3535 – 45

Daca aveti o camera de 18 m², o varianta potrivita a capacitatii ar fi de 9000 BTU, pentru cel mai bun randament. Daca incaperea depaseste insa 25 m², un aparat cu o capacitate de 12000 BTU ar fi cea mai buna alegere.

Contrar zvonurilor, un aparat cu un BTU mai mare, nu inseamna un aparat mai bun. Din contra, daca aveti o locuinta mica, un aparat cu un BTU mai mare inseamna un cost mai mare la achizitionare, un consum energetic mai mare (dupa cum se poate vedea si in tabelul de mai sus, in kW), si in unele cazuri, dimensiune mai mare a aparatului. Aceiasi camera, ar putea fi racita si cu un aparat mai mic si mai economic. Este important ca alegerea sa se faca, tinand cont in primul rand de marimea incintei.

Clasa energetica a aparatului de aer conditionat mobil

Stim cu totii ca clasa energetica a aparatelor electrocasnice este indicata prin litere: A, B, C, D, E, etc unde A reprezinta consumul cel mai mic de energie, iar E cel mai mare. In cazul literei A, aceata poate avea avea extensiile: A+, A++, A+++.

In cazul aparatelor de aer conditionat portabile, majoritatea sunt A sau A+, rar intalindu-se A++. Aceasta clasa poate fi indicata separat pentru functia de racire si incalzire (daca aparatul are aceasta functie). Logica este simpla, o clasa energetica superioara, inseamna un consum de curent mai mic.

Zgomotul produs (dB)

Chair si cele mai bune aparate de aer conditionat portabile nu se pot lauda cu o silentiozitate ridicata. In general sunt zgomotoase, la o medie de 50-60 dB. Sunt zgomotoase daca le comparam cu aparatele de aer conditionat clasice, de tip split. Acest lucru este cuzat de faptul ca unitatea exterioara din cazul aparatelor split, este integrata intr-un singur dispozitiv. Daca in mod normal, aparatele clasice emit zgomotul mai strident in exteriorul incaperii, cele portabile emit zgomotul in interior.

Situatia este salvata insa de modul Night, care asigura o treapta de viteza mai scazuta, pentru un somn linistit. Totusi, cand faceti alegerea, trebuie sa tindeti catre aparate cu zgomotul produs in dB cat mai mic.

Accesoriile si KIT-ul de instalare

Este o idee buna sa verificati daca aparatul pe care itentionati sa-l achizitionati include si KIT-ul de instalare, care in majoritatea cazurilor este alcatuit din furtunul de evacuare si micile accesorii. O alta optiune care poate fi (sau nu) inclusa in pachet este telecomanda, care cu siguranta va usura exploatarea aparatului de aer conditionat, din confortul canapelei sau din pat. Puteti cauta aceste KIT-uri pe Emag, Flanco, Altex, Media Galaxy sau Dedeman.

Functii aditionale

In ziua de azi, un aparat de aer conditionat portabil, pe langa racire poate incalzi, dezumidifica sau purifica aerul. Unele aparate au functia de auto diagnosticare prin care se poate verifica singura si afisa un cod de eroare daca este cazul. Majoritarea dispozitivelor pot fi setate la timp, cand se opresc/pornesc. Si desigur, functia Sleep care reduce nivelul de zgomot al aparatului – o functie foare importanta pentru un somn linistit.

Cum montezi aparatul de aer conditionat portabil

Acest tip de aparate vin cu un furtun de aproximativ 1.5 m. Inclusiv din acest motiv, este recomandat acesta sa fie amplasat langa geam, pentru a se putea face evacuarea caldurii. Cam asta este tot montajul. O problema insa la aparatele portabile de aer conditionat, poate fi etansarea geamului, la nisa evacuarea futunului. Exista unele solutii, tip KIT pentru a etansa evacuarea, sau se pot face unele improvizatii cu materiale pe care le aveti la indemana. Important este sa asigurati o evacuarea corespunzatoare a aerului cald din interior spre exterior.

Avantaje si dezavantaje

La fel ca orice alte dispozitive, aparatele portabile de aer conditionat vin cu o serie de avantaje si dezavantaje in urma exploatarii acestora.

Avantaje: 
  • Cost mai mic decat aparatele de aer conditionat clasice, tip split;
  • Nu necesita gaurirea peretelui pentru tubul de evacuare;
  • Nu necesita instalare specializata;
  • Este portabil, poate fi reamplasat dintr-o locatie in alta relativ usor;
Dezavantaje:
  • Randament scazut, nu sunt la fel de eficiente ca aparatele clasice, split;
  • Chiar si cele mai bune aparate de aer conditionat portabile sunt zgomotoase, comparativ cu cele clasice, tip split, ajungand si peste 65 dB;
  • Sistem de filtrare relativ simplu, fara prea multa tehnologie.

DISCOUNT LA RESIGILATE DIN
15 august 2020